Epilepsimedicin Mod Tinnitus

ImageGen-17-6mfv3hgfjyi1nvfphs261hc6puzsqj69jlguommz7tc-6moah1luccyjzn5ev7m44rpfmy4ljy2bsyqapocs47k.jpg

En undersøgelse af epilepsimedicinen retigabin, har for første gang vist hvorfor tinnitus opstår og hvordan det kan forebygges. Forskere har fundet ud af, at retigabin forhindrede den kroniske hørelidelse i at udvikle sig, efter nogle forsøgsmus blev udsat for støj.

Op til 15% af alle mennesker hører hyletoner, kliklyde, brummen og andre fantomlyde som tinnitus, som typisk opstår efter støjeksponering.

Seniorforsker Thanos Tzounopoulos, lektor og medlem af forskergruppen ved University of Pittsburgh School of Medicine, siger: “Der er ingen kur for tinnitus, og de nuværende behandlingsmuligheder såsom høreapparater, virker ikke for alle. Vi håber, at ved at identificere den underlæggende årsag, kan vi udvikle effektive indgreb.”

Holdet har fokuseret på det auditive område i hjernen, kaldet dorsal cochlear nucleus (DCN).

Fra tidligere undersøgelser på mus, vidste forkserne at tinnitus hang sammen med hyperaktivitet i DCN cellerne – de afgiver impulser, selvom der ingen ekstern lyd er at spore.

I den nye undersøgelse, kiggede forskerne på biofysiske egenskaber i de bittesmå kanaler, kaldet KCNQ kanaler, gennem hvilke kaliumioner bevæger sig ind og ud af cellerne.

Tzounopoulos siger: “Vi fandt ud af, at mus med tinnitus har hyperaktive DCN celler på grund af en reduktion i aktiviteten i KCNQ kanalerne. Disse KCNQ kanaler fungerer som ‘bremser’, der reducerer reaktion og aktivitet i cellerne.”

I undersøgelsen, blev bedøvede mus udsat for støj på 116dB, svarende til en ambulancesirene, i 45 minutter. Dette ledte til tinnitus hos 50% af musene.

Tzounopoulos og hans hold testede om det godkendte epilepsipræparat retigabin, som specifik øger KCNQ kanalaktivitet, kunne forebygge tinnitussen.

Tredive minutter inde i støjafspilningen og to gange dagligt i fem dage, fik halvdelen af musene injiceret retigabin. Syv dage efter støjeksponeringen, fastslog forskerholdet om musene havde udviklet tinnitus.

Forskerne opdagede, at de mus der havde modtaget retigabin umiddelbart efter støjeksponeringen, ikke havde udviklet tinnitus. Som bekræftet ved tidligere undersøgelser, udviste 50% af musene, som ikke havde modtaget retigabin, udviklet tegn på tinnitus.

Tzounopoulos siger: “Det er en vigtig opdagelse, som kæder de biofysiske egenskaber i en kaliumkanal, sammen med oplevelsen af en hørt lyd. Tinnitus er en kanalopatisygdom, og disse KCNQ kanaler et nyt mål for udviklingen af medicin, der kan blokerer tinnitus hos mennesker.”

Han tilføjer: “Sådan en medicin kan være en meget behjælpelig forebyggelsesstrategi for soldater og andre personer, som arbejder i situationer hvor støjeksponering er sandsynlig. Det kan også være behjælpelig i andre fantomoplevelser, såsom smerte i legemsdele der er amputeret.”

Opdagelserne er publiceret online af Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Kilde: Daily Mail Online, 27. maj, 2013.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret med *. Sikkerhedsspørgsmålet er: Hvad er 1+1

scroll to top