Gode råd til pårørende til tinnitusramte personer

ImageGen-4.jpg

Som pårørende til en person, der lider af tinnitus, er det en rigtig god ide at sætte sig ind i, hvad det vil sige at lide af tinnitus og hvordan du bedst kan støtte i forhold til at håndtere tinnitussen og det ubehag det kan give.

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er fornemmelsen af at man kan høre en lyd, selvom der ikke er nogen lyd til stede. I nogle få tilfælde, kommer lyden fra kroppen, som f.eks. pulsen, men i de fleste tilfælde, er der tale om en lyd som er spontant genereret af hjernen.

Er tinnitus alvorligt?

Tinnitus er meget almindeligt, omkring 10 % af alle voksne har oplevet det. Det er sjældent et symptom på en alvorlig sygdom, men det er altid tilrådeligt at kontakte sin læge for at få det undersøgt.

Oftest er der ikke noget fysisk i vejen, men tinnitus kan være meget svær at håndtere. For ca. én ud af ti, er deres tinnitus så slem, at den påvirker deres liv meget negativt. Det er derfor meget vigtigt, at familie og venner kan yde den rette støtte, da det kan have en afgørende effekt på, hvor slemt tinnitussen opfattes af den ramte.

Hvordan lyder tinnitus?

Der er ikke to tinnitusser, der lyder ens. Mange beskriver en ringende tone, mens andre synes de har en fløjtende, brummende eller knasende tinnitus. Der er mange forskellige oplevelser og ligesom fingeraftryk, er der uendelige individuelle variationer.

Lyden høres måske i enten det ene øre eller begge, eller i midten af hovedet. Nogle kan slet ikke beskrive præcist, hvor lyden kommer fra. Lyden kan være høj, lav eller midtimellem, enten en enkelt tone eller flere toner. Tinnitussen kan være konstant eller svingende.

Hvordan påvirker tinnitus den ramte?

Tinnitus er for nogle meget svært at leve med og giver ofte angst eller stress, som igen kan forværre tinnitussen.

Mange personer med tinnitus, føler sig isolerede, fordi det kan være svært at forklare, hvor ubehageligt det er, at man altid er underlagt den her lyd, som man absolut ikke har nogen kontrol over. Nogle føler, at tinnitussen er trættende og udmattende. Især de første par måneder kan føles som en konstant kamp.

Du har måske opdaget, at den ramtes adfærd har ændret sig. De er måske mere irritable, indelukkede eller distraherede. Tinnitus kan få folk til at trække sig indad, fordi deres opmærksomhed hele tiden rettes mod den indre lyd. Dette kan påvirke koncentrationsevnen, som gør at hverdagens opgaver kan tage længere end normalt.

Det er helt normalt, at den ramte frygter at skulle leve med tinnitussen resten af sit liv. Selvom langt de fleste bliver tilvænnet – altså lærer at leve med tinnitussen som en slags baggrundslyd som ikke generer så meget – kan det være meget svært at forestille sig, at man nogensinde vil vænne sig til det.

Hvordan kan du hjælpe?

Din ven, familiemedlem eller partner vil have stor gavn af din støtte, mens de lærer at håndtere sin tinnitus. Alene det, at du har sat dig ind i, hvad de går igennem er en stor støtte. Spørg dem, om der er noget praktisk, du kan hjælpe med. Hvis man lider af tinnitus, kan man ikke altid overskue støjende eller stille omgivelser eller steder med ekko, men man er måske træt af at være den der altid foreslår et andet mødested. Her kan man som pårørende træde til og støtte op.

Nogle leder efter mønstre i deres tinnitus, eller kigger konstant efter bedring eller ændring i deres tinnitus i forhold til deres adfærd. En positiv ændring i tinnitussen er naturligvis godt, men du kan hjælpe med at se det udefra, hvis tinnitussen tager for meget over. Prøv at opfordre dem til at se deres adfærd lidt udefra, og pres ikke dit eget syn på det ned over dem.

Her er nogle spørgsmål du kan hjælpe dem til at stille sig selv:

• Er jeg begyndt at undgå ting, som jeg førhen nød?
• Har denne undvigelsesadfærd øget min frustration og angst omkring min tinnitus?
• Er der sundere ændringer jeg kan foretage i min dagligdag?

Forsøg at støtte den tinnitusramte til at foretage balancerede, sunde livsstilsændringer frem for ændringer, som er baseret på frygt eller bekymringer. Det mest vigtige er dog, at du støtter, uanset hvad der besluttes.

Et andet sted man kan hjælpe som ven eller partner, er at få stillet den korrekte diagnose hos lægen. Hvis ikke de allerede har været til lægen med tinnitussen, bør de komme af sted og få det undersøgt. Tilbyd at tage med hvis det kan hjælpe. Det samme gælder, hvis der er en ændring i tinnitussen. Hvis man sørger for at holde et åbent sind og positivt syn på behandlingsforslag, kan det gøre en stor forskel.

Pas på dig selv og forholdet

Du er bedst i stand til at støtte din partner, ven eller familiemedlem, hvis du selv har det godt. Sørg for at tage tid til dig selv og dine egne interesser og få en god nattesøvn.

For partnere eller ægtefæller, er det vigtigt at anerkende og tale om – uden bebrejdelse – at din partners tinnitus også påvirker dit velvære.

Det kan være en god ide at aftale “regler” om, hvordan I taler om tinnitussen og den måde I håndterer det på. Når man er stresset eller bekymret, kan det være svært at klare dagligdagen sammen og det kan være tilrådeligt at snakke med en professionel sammen. Nogle gange er en enkelt samtale med en terapeut nok til at få jeres indbyrdes kommunikation tilbage på skinner.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret med *. Sikkerhedsspørgsmålet er: Hvad er 1+1

scroll to top