Tinnitus kan give store udfordringer for mange par

Mange mennesker oplever en nedsat sexlyst. Åbenhed og korrekt rådgivning kan være løsningen på problemerne.

“Lyden af tinnitus påvirker alting, skaber angst og sårbarhed. Først koncentrerer man sig om at klare sig på jobbet. Det dræner al din energi og påvirker dit forhold til din partner, fritidsaktiviteter, etc., og til sidst melder du dig syg,” forklarer psykolog Jette Fischer til bladet Hørelsen.

Tærer på forholdet

I følge en undersøgelse foretaget blandt 890 briter med tinnitus, følte 41% af dem, at deres tinnitus havde en indvirkning på deres forhold.

Blandt forklaringer var disse:

  • 27% mente at deres problemer stammer fra nedsat sexlyst på grund af deres tinnitus
  • 39% klagede over manglende forståelse for tinnitussen fra deres partner
  • 78% mente at deres forhold led under stress relateret til tinnitussen

Tal om det

Selvom det kan være skræmmende, behøver tinnitus ikke forhindre dig i at leve et godt liv og nyde forholdet til din partner.

“Bare det at tale om det gør det lettere for begge parter at fokusere på problemet. At sætte ord på sine følelser er det første skridt på vejen til at løsne noget af spændingen, og lidt efter lidt vil du blive bedre til at forstå de følelser og tanker der har givet problemer i forholdet, indtil I sammen kan håndtere problemet. Men det er vigtigt at begge parter tager del i det, for at det skal virke. Hvis en er tilbageholdende, kan man ikke gøre noget,” siger Jette Fischer.

Udover åbenhed omkring din tinnitus, kan forskellige tinnitusbehandlinger, såsom TRT, også være en stor hjælp til at klare den konstante hyletone.

Kilde: “Tinnitus påvirker hele livet”, Hørelsen nr. 9, 2006.