Tinnitus er ikke kun for voksne

Ofte tror børn at lyden i deres ører er normal og har problemer med at beskrive problemet.

Men det er vigtigt at identificere og behandle problemet så tidligt som muligt.

Børn klager sjældent eller taler om det, når de har forstyrrende tinnitus. Nogle børn er født med tinnitus, eller får det i en tidlig alder, hvor de tror at alle andre børn også kan høre det samme i deres ører.

De lærer at leve med det, på bedst mulig vis.

Hvis du mistænker at dit barn lider af tinnitus, bør du få dit barn undersøgt af lægen. Hvis nødvendigt, kan lægen henvise til en øre-, næse- halslæge.

Ligesom voksne, kan børn sjældent kureres helt for deres tinnitus, men en variation af behandlinger kan hjælpe de fleste til at klare problemet. Som regel er børn mindre plagede af fordomme og mere åbne for moderne tinnitusterapi. Derfor får de ofte bedre resultater hurtigere end voksne tinnituspatienter. Behandlinger kan hjælpe barnet til at slappe bedre af og abstrahere fra den konstante lyd.

Hvis dit barn får diagnosticeret tinnitus, er det vigtigt at forsikre dit barn om, at han/hun ikke er den eneste med denne lidelse. Fortæl dit barn, at mange andre børn også har tinnitus og oplever det samme. Brug tid på at hjælpe dit barn til at forstå hvad tinnitus er og at det kan overkommes på længere sigt.

Der er få undersøgelser af forekomsten af tinnitus blandt børn. En undersøgelse estimerer at mellem 6% og 13% af børn med ellers problemfri hørelse, oplever tinnitus fra tid til anden. Blandt børn med nedsat hørelse, forekommer tinnitus hos hele 24% til 29% i varierende grad. Tinnitus kan skyldes øreinfektioner, støjskader og skader på hoved og nakke, nøjagtig som hos voksne.

Stigning i antal børn med tinnitus

På syv år er antallet af skolebørn med tinnitus syvdoblet, i følge en svensk undersøgelse. Forskere kalder det en alarmerende trend.

Et team af forskere på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har undersøgt hørelsen på 950 syvårige i 1997. 12% af børnene led af hyle- eller susetoner i ørerne. Da forskerne gentog forsøget med 750 syvårige i 2004, led hele 61% af tinnitussymptomer. Begge undersøgelser inkluderede en høreprøve og spørgeskemaer.

Mere støj i hverdagen

“Det er ganske enkelt alarmerende,” siger læge Kajsa-Mia Holgers fra forskerteamet, til den svenske avis Dagens Nyheter. Hun mener, at opdagelser reflekterer at børn er omgivet af stadig mere stress og støj.

Undersøgelsen viste dog ingen indikationer på om, tinnitussymptomerne hos børnene er permanente eller midlertidige.

“For det meste er tinnitussen midlertidig, og den øgede opmærksomhed omkring tinnitus, kan også have påvirket børnenes svar i undersøgelse. Men vi ser altså stadigvæk på en syvdobling af problemet, på blot få år,” siger Kajsa-Mia Holgers.

Kilder: www.dagensnyheter.se og ‘Child support’, Oneinseven, issue 41, june/july 2004