Næsten alle personer det lider af tinnitus har også nedsat hørelse.

En fransk undersøgelse viser, at blot én ud 123 med tinnitus ikke har nedsat hørelse. For størstedelen var der en sammenhæng mellem graden af høretab og hvordan tinnitussen opleves.

Forskerne undersøgte graden af høretab hos dem med tinnitus, samt årsagerne til høretabet. Resultaterne blev sammenholdt med testpersonernes beskrivelse af hvordan de oplever deres tinnitus.

Forskellige høretab

Resultaterne viser, at personer der lider af støj- eller aldersrelateret høretab, ofte har en tinnitus der opleves som en højfrekvent hyletone. Personer med høretab forårsaget af Méniéres syndrom eller lignende sygdomme, oplevede deres tinnitus en varierende, lav brummen. Dette indikerer at der en sammenhæng mellem tinnitus og høretab.

Der blev også fundet en sammenhæng mellem graden af høretab og de hørbare, lave frekvenser. Frekvensen på tinnitussen var oftest relateret til den målte frekvens på høretabet. Lydstyrken på tinnitussen svarede også til graden af høretab.

Forskerne mener, at forskellige målinger af hørelse kan være en simpel og indirekte måde at evaluere tinnitus på. I behandlingen af tinnitus er det især vigtigt, at man kan holde styr på ændringer i oplevelsen af tinnitus.

Kilde: Characteristics of Tinnitus and Etiology of Associated Hearing Loss: A Study of 123 Patients, International Tinnitus Journal, 2002.